موسیقی کلاسیک
خیلیها اولین باری که یه قطعه کلاسیک (به تعریف پذیرفته موسیقی کلاسیکال دنیا) گوش میدن غرق در زیبایی و عظمتش میشن. اما بعضیها هم برای لذت بردن از این آثار باید کمی تمرین کنن. شاید بعضی قطعات راه ورودی مناسبتری باشن برای ورود به دنیای موسیقی کلاسیک.
یه راهنمایی برای لذت بردن
این متن یه متن تشویقیه برای گوش دادن به قطعاتی که پایین نوشته میتونید دانلود کنید، پس:
- ترجیحا آهنگها رو بذارید دانلود شه (اگر فقط یکی رو خواستید دانلود کنید موومان ۳ رو دانلود کنید)
- برای خودتون چای یا قهوه بریزید تا دانلود تکمیل شه
- بعد از پخش کردن آهنگها متن رو با لذت بخونید

بریم سر اصل مطلب
نیکولای ریمسکی کورساکف (۱۸۴۴-۱۹۰۴)، آهنگساز و معلم موسیقی روسی یکی از هنرمندان موسیقی کلاسیک محبوب من هست. شاید خیلیهاتون با قطعه معروف پرواز زنبور عسل اسمش رو توی ذهنتون داشته باشین. اگر هم ندارین اشکالی نداره. به صدای پرواز یک زنبور عسل فکر کنید، احتمالا یه ملودی قدیمی میاد توی ذهنتون که دقیقا حس پرواز زنبورها رو بهتون القا میکنه. (هاچ زنبور عسل)
شهرزاد
یکی از معروفترین کارهای ارکسترالی که تابحال توی دنیا تصنیف شده متعلق به کورساکف هست. نکته جالب اینه که این اثر تحت تاثیر داستانهای زیبای هزار و یک شب تنظیم شده. بله اسم این اثر «شهرزاد» هست. کورساکف در زمستان ۱۸۸۷ تصمیم میگیره که یک اثر ارکسترال بر مبنای داستانهای هزار و یک شب بسازه.
شهرزاد ۴ موومان داره (موومان یا همون Movement به بخشهای کوچک تشکیل دهنده یک اثر بزرگ موسیقی گفته میشه که هر کدوم به تنهایی داستان مجزایی داره که بخشی از کل رو بیان میکنه)

نامگذاری موومانها
نهایتا شهرزاد در ۴ موومان تنظیم میشه و کورساکف تصمیم داشته تا طبق روال معمول اون زمان این چهار موومان رو با نامهای متعارف پرلود، بالاد، آداجو و فیناله نامگذاری کنه. اما به اصرار اطرافیان نام ۴ داستان از هزار و یک شب رو برای این موومانها انتخاب میکنه (که باعث میشه برای ما شیرینی شنیدن این آثار دو چندان بشه چون میتونیم با شناخت دورادوری که از داستان داریم به خوبی توی ذهنمون فضاسازی رو انجام بدیم و بیش از پیش توی آهنگ غرق شیم) نام موومانهای شهرزاد به ترتیب زیر هستن:
۱- دریا و کشتی سندباد
۲- شاهزاده کلندر
۳- شاهزاده و شاهدخت جوان
۴- جشنواره بغداد

شرح کورساکف از قطعه و داستان
اما شرحی که خود کورساکف برای شروع اثر شهرزاد نوشته بسیار خوندنیه:
«سلطان شهریار که بدین نتیجه رسیده است از زنان جز بیوفایی و نیرنگ نباید انتظار داشت، سوگند یاد کرده است تا هر یک از زنان حرمسرای خود را پس از کامجویی شب نخست به هلاکت رساند. در این میان یکی از زنان به نام شهرزاد موفق میشود با توسل به شیوهٔ جالبی جان خود را نجات دهد. او به سلطان میگوید که میخواهد داستان دلنشینی را برایش تعریف کند. سلطان به شنیدن داستان شهرزاد راغب میشود ولی زمانی که پاسی از نیمهشب میگذرد، شهرزاد قصهٔ خود را ناتمام میگذارد و بقیهٔ آن را به شب بعد موکول میکند. شهرزاد این شیوه را تا هزار و یک شب ادامه میدهد و سلطان شهریار که نسبت به شنیدن قصههای شهرزاد علاقهمند شده، با شکیبایی این مدت را میگذراند و در پایان بهکلی از قصد کشتن شهرزاد منصرف میشود.»
آخرین توصیه
برای دوچندان شدن لذت خوندن این نوشتهه من هر ۴ موومان رو براتون آپلود کردم. به نظرم هیچ چیز مثل شنیدن اثر و فکر کردن به نکاتی که گفته شد، حس خوب بهتون منتقل نمیکنه. پس اگر هنوز شروع نکردید، برای خودتون یه چای بریزید و آهنگ رو پخش کنید و کمی توی خیالتون غوطه بخورید. ?
۱- دریا و کشتی سندباد
۲- شاهزاده کلندر
۳- شاهزاده و شاهدخت جوان
۴- جشنواره بغداد
Delneshin bodan ham qalam ham mosiqi, tabrik migm
خیلی ممنون
چه جوری دانلودشون کنیم ؟
نشد برای من
اول right click کنید روی آهنگها و بعد save as رو بزنید
بسیار عالی و لذت بخش بود :)
اگه میشه سبک های مختلف موسیقی کلاسیک هم معرفی کنید :دی
ممنون :) حتما معرفی میکنم
یه استاد ویلن داشتم همیشه قبل از هر قطعه یا کنسرتو که قرار بود بزنم براش یه قصه تو ذهنم میساخت، همین باعث میشه هم برای نوازنده هم برای کسی که گوش میده ملموس تر بشه?
ارغوان جان به نظرم اینکه از قطعات یک تصویری توی ذهن بسازی باعث میشه که هزاران برابر بیشتر زیباییها و جزییات اون کار رو درک کنی.
بالهی شهرزاد هم ببینید. با این موسیقی دلنشین، فوقالعاده زیباست.
حتما،ممنون از پیشنهادتون.